Musim Orang Sakit

Photo credit to GOOGLE
Sia sitok jak orang sakit kinek tok (Terpaksa molah entri lam bhs melayu swk, sikpat piker gilak tok..palak ku agik heng). Mula2 riya flu ngan berkahak tp sik la berapa batok. Tang tetiba jak marek ku rasa lain macam jak badan. Malam sik tauk berapa kali terbangun sebab badan rasa seram sejuk jak. Udah sejuk, sejuk melampau, udah ya berpeluh2 badan ku. Skali bangun pagi marek mok turun keja, alu terhoyong-hayang jak bejalan. Aduh..tanda sik bagus tok, udahlah ada rasa mok muntah juak. Mula ingat mok paksa dirik gi kerja, tp bila driving pun palak sik betul, terus membelok ke Klinik.

Sampei di klinik tek, madah la dgn MA ya, kamek demam..nya check pa nok patut. Sekali suhu badan 38.9 C.. MA ya madah, "tinggi suhu bdan kamu ni..", aku pulak dengan selamba bodohnya nyanyak, "berapa la suhu normal?"... Cam orang sik belajar Bio jak.. Mmmm.. mengkali palak dah biol kali... huhuhu...

Kakya, ku diberik la beberapa ubat, antibiotik, panadol (ubat nok ku paling sik suka makan), ubat batok & ubat selsema. Alu la diberik sick leave sehari. Balit jak dari klinik, mencarik la makanan di dapur, alu makan la ubat kak breakfast. After makan ubat, alu sehari2 aku bebaring dan ketiduran. Bangun tengah hari tek ingat dapat la masak bubur nasik, sekali megang apa pun sik pat. Ujung2 sikpat lunch, sik mampu mok memasak, palak ku berpusing2 jak.. Dan at last ubat pun ku sikpat makan. Sekali petang udah, bangun gik, mok masak bubur nasik..tp sekali lagi aku sik larat... Yg ku larat bejalan gi dapur jak.. kakya, ku duduk di meja.. sik mampu molah apa2. Nasib bait la ada housemate ku balit.. Alu nya tolong aku masak bubur nasik. Aku makanlah sikit untuk ku makan ubat. Kakya kawan ku si AMy pun datang juak melawat aku sambil membawa bubur nasik... huhuhu terharu aku ada member2 yang concern. Dahla jauh di perantauan, mun time sakit cam tok, nok paling ku ingat ialah MUMMY aku dengan bubur nasiknya... mmmm.... sedih dah tok.. sikpat dah nyambong cita... time naip tok aku sik leave agik coz sepagi2 aku di office pagi tek nang biol jak palak ku.. kejap berpeluh2 basah jak muka n belakang aku.. dah ya tetiba sejuk sampei rasa mok menggigil.. sik tauk pehal la aku fever tok....

Sitok jak la lok... mok nyambung rest lok... Sik best sakit tok... Harap sihat walafiat dah esok... Aiseh, terlampau juak nak alu besok terus sihat... he he he

Comments

  1. sa sakit skg owh rose...sblm CNY ari tu demam skg sore thorot

    ReplyDelete
  2. Beaty--sebenarnya sya flu stat dari a week after CNY... tp sejak kemarin terus fever ni... sunnguh la tidak best.. kau sore throat? minum la tu madu..jgn campur apa2.. terus ja telan satu sudu... ok tu...

    ReplyDelete
  3. skrg panas + hujan...so, mmg senang dapat demam

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

MUST KNOW - Psyllium Husk

Wishing Myself a Happy Birthday!!!

I have a dream...