What is Friendship to me?

Almost a year now eh.!.. My next birthday is coming and only i came back and trying to post something in this blog. Well, i am very lazy to think and write a proper English, so i decide to write this entry in multilingual.

Dua tiga minggu suda sa mo post pasal besfriend ba ini tapi sa kemalasan mau menulis. Lagi satu, sa terlampau banyak blog jadi sa not sure mana satu sa mo kasi masuk ni entri. Last-last masuk sini blog sajala sebab sa rasa ni ja blog sa yang memang blog paling rojak. Macam-macam ada kalau dalam ni blog.

Why? Why friends important to me? Kalau ikut bukan lagi important ba tu, very very important. All stages of my life start from my high school until my working life, sa make friends with different group of people of different races, religions and backgrounds. Some of them just pass by ja la sebab tidak stick until now. But somehow, i would like to say thanks to social media jugala sebab ada yang sa lama sudah tidak berkontek tapi terjumpa balik thru social media especially Facebook.

Saya memang jenis yang sangat value itu friendship sebabnya ialah:-

  • Living far apart from my own family members (siblings & parents) makes me stay close to my so-called classmates/workmates at first but then when we always spent time together, i get closer to them and we became besties. BFF for life kunun.. ha ha.. 
  • I am blessed for given the opportunity to make friends with wonderful people. Why i said that? Because i rarely met back-stabber friends (eventually got la juga tapi boleh kira pakai jari). Usually i am blessed with friends which will be there for me when i am happy or sad. Orang bilang susah mo cari, tapi sa selalu jumpa yang begini jadi sa tau memang sa kena bless by God bah terjumpa amazing people. 
Tapi kan, susah ba sebenarnya mo maintain itu friendship especially bila sudah berjauhan. Mau ada usaha supaya terus kekal mekar itu persahabatan bah. Sebab tu lah sa cuba initiate sesuatu supaya sa punya ging terus jadi ging sa. Ada yang terus lesap gitu ja bila sa suda berpisah sama dorang. Mula-mula saja rajin berkontek lepas tu pandai nda membalas suda tu mesej or teda suda calling-calling. Dulu, bila sa kena begini sa memang frustrated sebab sa tidak mau ilang kawan bah. Makin tua suda sa ni kan, sa pandai kasi kurang sudah tu expectation sa. Jadi, kalau sda nda pandai membalas tu sa kasi biar sajala. Nanti pandai juga tu dia pi mencari saya. Maksudnya, tiada paksaaan ba dalam persahabatan. Mutual understanding and trust tu la yang paling sa pigang sebab kalau nda trust memang susah mo kekal tu.

So far yang sa perhati among kawan-kawan baik sa ni kan, ging sa yang masih kekal berkawan sama sa ialah ging skolah sama ging uni saya means we are friends more than 10 years sudah. Orang bilang kalo ko berkawan sama tu orang more than seven years, memang kekal la tu friendship sampai tua. Maybe betul jugala apa dia cakap tu. Ging yang sa jumpa time kerja, only a few saja yg stick sama sa especially yang sa jumpa time umur kami lingkungan 23 - 29 years old. But when umur suda 30 and above pandai pula tu jadi ging, maybe sebab sama-sama tua sudah and this i may say matured friendship sudah.    

Kesimpulannya, sa rasa paling penting ialah kita pandai mo pilih kawan. If you choose the right friends, you will shine but if you choose wrong friends they will bring you down. Jadi, memang mo pandai berkawan dan cari kawan. Give and take itu penting dan jangan take for granted your friends. Friends is a gift and blessings from God.

Itu saja crita sa. Sekian. K. Bai!

Comments

Popular posts from this blog

MUST KNOW - Psyllium Husk

Wishing Myself a Happy Birthday!!!

I have a dream...